Proteínová diéta

Proteínová diéta nie je zázračná diéta na chudnutie, ale dlhoročný osvedčený spôsob chudnutia. Koncept proteínovej diéty prvýkrát predložil v roku 1974 Dr. Blackburn (Harvardova univerzita v USA) na základe dlhoročného výskumu zdokumentovaného v práci pod názvom  PSMF - Protein Sparing Modified Fast ("bielkoviny šetriaci modifikovaný pôst"), kde položil základy ketogénnych diét. Táto forma chudnutia sa teší svojej obľube dodnes vďaka svojej bezpečnosti a skvelým výsledkom.

Základným predpokladom proteínovej diéty VULM Diet je dodať telu zvýšené množstvo biologicky vysokohodnotných bielkovín za súčasného obmedzenia cukrov a tukov. Prvým zdrojom energie tela sú obvykle sacharidy, ak však obmedzíme ich prísun, sú veľmi rýchlo spotrebované a tak primárnym zdrojom energie sa stane tuk uložený v zásobách tela. Táto metabolická zmena v tele sa nazýva ketóza. Rýchle odbúravanie tuku počas ketózy produkuje tzv. ketolátky (acetón, kyselinu acetónovú a betahydroxymaslovú). Tieto látky navodia pocit nasýtenia (približne od 2. – 3. dňa od začatia 1. fázy) a navodzujú u väčšiny ľudí pocit dobrej až euforickej nálady. Z týchto dôvodov je ketogénna diéta veľmi dobre znášaná a jej dodržiavanie je v porovnaní s inými diétami oveľa ľahšie.

Základný mechanizmus proteínovej diéty

  1. Zvýšený prísun biologicky vysoko hodnotných bielkovín. Sú to extrakty z mlieka, sóje a vaječného bielku. Tieto sa v organizme ďalej rozkladajú na tzv. „ketolátky“ (acetón, kyselinu acetónovú a betahydroxymaslovú).  Spolu s obmedzeným prísunom cukru podnietia odbúravanie tukového rezervného tkaniva, zatiaľ čo svalové tkanivo je maximálne chránené.
  2. Úplné vynechanie cukrov. Prípravky VULM Diet spolu s povolenými druhmi zeleniny, obsahujú dostatočné množstvo cukrov pre normálne fungovanie organizmu.
  3. Dostatočný prísun vlákniny. Podpora dobrej funkcie čriev je umocnená prijímaním povolených druhov zeleniny, ktorých konzumácia – určených druhov - je dokonca neobmedzená.
  4. Ďalším predpokladom úspešnej diéty je dostatočný príjem tekutín a primeraná fyzická aktivita, ktorej intenzita sa určí pri vstupnom vyšetrení na základe meraní.

Likvidáciou nadbytočných tukových zásob sa telo súčasne zbavuje aj nebezpečných toxických látok, ktoré sa nachádzali v tukovom tkanive. Preto pri jeho odstraňovaní dochádza postupne aj k detoxikácii organizmu, čo sa často počas diéty prejavuje aj zlepšením kvality pleti.

Výhody proteínovej diéty VULM Diet

  • bezpečné a účinné chudnutie  pod odborným, resp. lekárskym dohľadom
  • počas diéty dochádza k značnému úbytku podkožného tuku a čo je najdôležitejšie aj viscerálneho (vnútrobrušného) tuku ako aj  k poklesu hladiny krvných tukov (triglyceridy, celkový cholesterol, LDL cholesterol), pričom svalová hmota je maximálne chránená najkvalitnešími proteínmi
  • naši klienti vďaka produktom VULM Diet nehladujú, netrpia, sú v psychickej pohode
  • jednoduchý a jasný diétny režim bez stresujúceho počítania kalórií alebo váženia potravín
  • jednoduchá a rýchla príprava potravín VULM Diet
  • očista organizmu a zlepšenie pleti
  • zlepšenie zdravotného stavu
  • počas nášho diétneho programu sa naučíte jesť zdravo, pravidelne, v malých dávkach, dodržiavať pitný režim, pravidelne sa hýbať, osvojíte si nové stravovacie návyky a zdravý životný štýl
  • vysokokvalitné jedlá VULM Diet sú vyrobené vo Francúzsku z prírodných surovín (vaječný bielok, sója)
  • našim klientom je poskytnutá maximálna starostlivosť po odbornej ako aj ľudskej stránke, chceme byť vašou oporou počas celého diétneho programu


Program VULM diet je šitý na mieru pre každého a má 4 fázy, ktoré sú rozvrhnuté tak, aby sa dosiahlo zníženie telesnej hmotnosti na úkor tukového tkaniva a zabezpečila udržateľnosť dosiahnutých výsledkov.

1. fáza – ŠTARTOVACIA

Priemerná rýchlosť chudnutia je 4 - 7 kg/mesiac. V tomto období sa nekonzumuje žiadne „pravé“ jedlo. Priemerná spotreba instantných bielkovinových pokrmov je 4 - 6 ks za deň. Je potrebné dodržiavať pomer medzi sladkými a slanými príchuťami 1:1. Povinná je konzumácia povolených druhov zelenín, niektorých v neobmedzenom množstve. Vylúčené sú cukry a všetky potraviny, ktoré ich obsahujú. Po začatí tejto fázy nastupuje v organizme ketóza do 48 hodín a prestáva pocit hladu. Redukcia hmotnosti ide predovšetkým na úkor tukového tkaniva. Trvá obvykle 10 - 30 dní.

2. fáza – PRECHODNÁ

Priemerná rýchlosť chudnutia je 3 - 4 kg/mesiac. Priemerná spotreba instantných bielkovinný pokrmov je 3 – 4 ks za deň a pridáva sa jedno „pravé“ jedlo tvorené živočíšnou bielkovinou za deň. Zelenina je naďalej v neobmedzenom množstve. Ponuka zeleniny sa rozširuje o ďalšie druhy. Trvá obvykle 10 – 30 dní a nasleduje povinne po 1. fáze.

3. fáza – STABILIZAČNÁ

Priemerná rýchlosť chudnutia 2 – 3 kg/mesiac. Priemerná spotreba instantných bielkovinových pokrmov je 2 – 3 ks za deň. Povolené sú už ale dve „pravé“ jedlá denne s vysokým obsahom bielkovín a minimálnym obsahom tukov. V jej priebehu sa postupne zavádzajú do jedálnička zložité cukry v podobe rastlinných polysacharidov (sladké ovocie, celozrnné pečivo). Trvá obvykle 10 – 30 dní, ale môže trvať aj niekoľko mesiacov, o jej dĺžke rozhoduje odborný poradca. Jej absolvovanie je prevenciou jojo efektu a nasleduje povinne po druhej fáze.

4. fáza – UDRŽIAVACIA

Udržanie dosiahnutých výsledkov. V predošlých fázach išlo o získanie ideálnej hmotnosti, nadobudnutie správnych stravovacích návykov a zažitie príjemných pocitov sprevádzajúcich nový spôsob života. Naďalej sa pokračuje vo vynechaní potravín prinášajúcich nežiaduce následky ako kravské mlieko, rafinované tuky, cukry, chemicky upravované potraviny. Táto fáza by sa mala dodržiavať doživotne a predstavuje vlastne zdravý životný štýl, ktorý pozostáva zo zdravých stravovacích návykov a pravidelnej pohybovej aktivity, ktorý si pacient osvojil v predchádzajúcich fázach. Možná (nie povinná) spotreba instantných bielkovinových pokrmov je 1 – 2 ks za deň. Pri výkyvoch telesnej hmotnosti viac ako 3 kg konzultovať odborného poradcu.