Elhízottság

Az elhízás egy olyan betegség, amelyet definiálni lehet ,mint egy egyenlőtlenséget a belső mechanizmusban vagy mint egy konfliktust  az energiahatékonysági gének  és az élelmiszer-ellátásának biztonsága között. A kezdetektől fogva erre a genetikai tényezők, a családi, és nem utolsó sorban a pszichológiai okok hatnak.

Az elhízás ma már sajnos egy jelenség a modern világban, és gyakran nevezik a harmadik évezred járványának. Az energia túlkínálat, a kevés testmozgás és az ülö munka következményei vezetnek a kalória felhalmozódásához zsír formájában.Statisztikai értékelés során az az elhízás és szövődményei világszerte a három leggyakoribb halál ok a lakosság körében 50 és 70 év között. A fiatalabb generációnál (korosztály 25-35 év) a súlyos elhízás csaknem tízszeresére növeli az idő előtti elhalálozást összehasonlítva az ugyanolyan korosztályú nem elhízott emberekkel.A megnövekedett zsírszövetben számos változás folyik, modifikálódnak a hormonok és az anyagcsere folyamatok. Az inzulin mellett fontos szerepet játszanak az energia bevitel és kiadás szabályozásában a hormonszerű molekulák, mint pl. a leptin, rezisztin, adiponektin és a ghrelin, továbbá a citokinek és még néhány eddig fel nem ismert fiziológiai rendszerer. Az elhízás típusai közé tartozik az android típus, az úgynevezett férfi típus,jellemzö a zsíreloszlás a törzs és a has tájékán. A második típus a gynoid, úgynevezett nőies típus, a zsír felhalmozódása a csípő tájékán.
 

Az elhízás okai:

 • Pozitív energiamérleg – energia bevitele a szervezetbe nagyobb, mint az energia kiadás.
 • Fokozott zsírbevitel. Az elhízott személy egy csökkentett zsírtartalmú tolerancia. Magas zsírtartalmú étel elfogyasztása után magasabb a vérben a zsír, különösen a trigliceridek.
 • Nem megfelelő rost bevitel.
 • Rendszertelenség az étel bevitelnél.
 • Professzor Bouchard szerint az öröklödés aránya nemek szerint változik 35-57%.Nem pedig a testzsír elhelyezkedése a testen befolyásolja a típusokat- android, gynoid típus. 
Az elhízás fokának mérésére leggyakrabban test-tömeg indexet alkalmazzák(BMI, ang. Body Mass Index). Viszont ez a mérésforma nem elég pontos, mivel nem különbözteti meg az izom tömegét és a csontokat a testhez viszonyítva. A számításakor a testsúlyt(kilogrammokban) osztják a magasság négyzetével(méterben). Általánosságban csak egy statisztikai eszköznek lehet használni a népesség körében. Konkrét esetekben figyelmen kívül hagyja a fontos tényezöket (pl. testösszetétel, izom mennyiség, nem, életkor, stb.). 
 

Body mass index (BMI)

Testtömeg index (BMI) Quteletom megalkotása 1836 - BMI = testsúly kilogrammban osztva a magasság négyzetével méterekben.
 
Ez az index a mai napig használatos az elhízás fokának megállapításakor. 
Alsó határa az optimális BMI-nek 19,8-22 a férfiaknál és 18,8-21,5 a nőknél.
A felső határ az optimális BMI-nél 20,9-24,0 a férfiaknál és 20,9-23,4 a nőknél.
 

A BMI képlete

BMI = súly kg-ban (testmagasság m-ben) ²
Az egészségügyi kockázat növekedése a magasabb BMI értéknél
A BMI értéket kiszámíthatják a SLIM 4U internet oldalakon.
 

BMI és az egészségügyi kockázatok

18.5 alatt sovány
18,5-22 ideális testsúly
22-23 veszélyt jelent a 2-es típusú DM, és 3x növekszik (DM - diabetes mellitus - cukorbetegség)
23-25 kialakulóban a kardiovaszkuláris betegségek kockázata
25-28 túlsúlyos, a 2-es típusú DM 8x emelkedik, a szívkoszorúér-betegség kockázata 2X nagyobb,
28-30 normális BMI a fejlesztés a 2-es típusú DM
30-32 kórós túlsúly / elhízott, a 2-es típusú DM kockázata 4Ox
32-40 2x megnövekedett a halálozás kockázata
több mint 40 társadalmi alkalmazhatatlanság
 

Az egészségi következmények az elhízás során nagyon komolyak.

 • Kardiovascularis megbetegedés és elhalálozás.
 • Degeneratív mozgásszervrendszer elöfordulása
 • A rák megjelenése a különbözö szerveken, különösen a nőknél a  mellrák, férfiaknál a prosztata és a végbélrák mindkét nemnél.
 • A légzörendszert is befolyásolja - légszomj, alvási apnoe (fulladás, alvás közben fellépö fulladás.)
 • Az epekö elöfordulása.
 • A cukorbetegség kockázata is nöl a növekedö testtömeggel.
 • Az elhízás következtében a férfiaknál csökken a  tesztoszteron szint, a nőknél gyakoriak a menstruációs ciklus zavarok és befolyásolja  a  termékenységet.  
 • Elöfordul még  migrén, depresszió, asztma, gyomorégés, köszvény, ízületi gyulladás, visszér, stb.
 
A CINDI program eredményei szerint a szlovák népesség túlsúlyos, 46% férfi és 36,2% nő.Elhízástól szenved a 23,3% férfi és 22,4% nő, azaz mintegy 50%, ami összhangban van más európai populációk adatával. (Doc. MD. Juraj Potter, PhD. Principles of Internal Medicine, c. Elhízás. 2001).